0
0,00  0 elementów

Brak produktów w koszyku.

0
0,00  0 elementów

Brak produktów w koszyku.

3 lutego 2016

Przepis na ciastka orkiszowe w 5 minut!

Dzisiejszy przepis na pyszne ciasteczka orkiszowe, możecie zawdzięczać mojemu dziecku. Gdyby nie to, że Pola staje się coraz bardziej wybredna w kwestii jedzenia - chyba nigdy nie podjęłabym się próby zrobienia czegoś takiego. Wydawało mi się to wyczynem dla mnie niemożliwym. A tu znów się okazało, że to banalnie proste...

Przepis na ciastka orkiszowe wziął się zwyczajnie z miłości... Kocham wszelkiego rodzaju ciastka, ciasta, wafelki - nie mam jednak w zwyczaju robić ich sama, a odkąd przeczytałam składy tych z marketu - stwierdziłam, że wolę nie jeść ich wcale. Ostatnio jednak chęć na coś kruchego i słodkiego, chodzi za mną nieubłaganie. Postanowiłam więc spróbować... z racji, że nie lubię robić czegoś na pół gwizdka, nie zadowoliłam się ani za 1, ani za 2 próbą. Te pierwsze spaliłam. Zrobiłam zbyt grube, efektem czego zjarały się na dole, a w środku były surowe. Druga próba, było nieco lepsza... BUT STILL. Jakieś takie krzywe mi wyszły, jeden wyglądał jak opuchnięta buzia z uszami, drugi jak... a nieważne, bo to już trzeba naprawdę być utalentowanym. No, ale w smaku były już nawet, nawet. Do trzech razy sztuka, powiedziałam. I wpadłam na pomysł, by przepis jeszcze czymś wzbogacić. Ogromniasty smak miałam na żurawinę - ale, że jej nie miałam w swoich zapasach - wybrałam nasiona słonecznika, które lubię dodawać do wielu rzeczy: do sałatek owocowych, do sałatek z kurczakiem, do koktajli. No i wstyd się przyznać, ale na jednym się nie skończyło. Ja wcięłam chyba trzy, Pola dwa... ona padła z tego przejedzenia, a ja ledwo siedzę i spoglądam na resztę ciastek, a w głowie rozbrzmiewa mi myśl "oczy chcą...dupa nie może."

A jak d*** nie może, to ja już nic nie poradzę. Niech czekają. Może jak głodomór mój się obudzi to je spałaszuje. Kto wie! A tymczasem nie zwlekam i podaję Wam ten banalny przepis. Bierzcie i jedzcie z niego wszyscy! Bo to samo zdrowie. Tylko nie przesadźcie i zachowajcie umiar, choć z góry mówię, że będzie ciężko.

PRZEPIS NA CIASTKA ORKISZOWE ZE SŁONECZNIKIEM -

 z poniższych składników wyjdzie Wam ok. 25 dużych ciastek. Po dwóch człowiek już jest zasłodzony, więc niech nie przerazi Was ilość cukru - nie jemy tego hurtowo ;)

Składniki:

  • ok. 160 gram mąki orkiszowej
  • 4 łyżki migdałów w drobnej postaci
  • 150 gram cukru trzcinowego - możecie też użyć ksylitolu, jeśli nie uznajecie cukru nawet od święta :)
  • 120 gram masła
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 5 łyżek nasion słonecznika
  • 1 jajko
  • w ramach eksperymentu dodałam też drobinę gorzkiej czekolady - dwie kostki konkretnie, żeby chociaż w kilku kawałkach coś się znalazło :D

Miękkie masło, ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko, wanilię i sól. W drugiej misce mieszamy mąkę z sodą. Zawartość jednej i drugiej miski łączymy ze sobą i miksujemy. Wsypujemy nasiona słonecznika i drobno posiekane migdały i czekoladę.  Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Każdą kulkę lekko spłaszczamy łyżką. Czas pieczenia to ok.15-20 minut w 180 stopniach - zależy jakiej wielkości i jak grube zrobiliście ciastka.

Czas przygotowania jest naprawdę krótki... zajmuje to od 5-10 minut. Jest to zdecydowanie opcja szybkiej i pysznej przekąski, dla całej rodziny. Jeśli spodobał Ci się mój przepis na ciastka - podziel się nim z innymi!

SMACZNEGO! :)

DSC_0651

 

DSC_0660

 

1

 

przepis na ciastka

 

przepis na ciastka

 

DSC_0670

 

DSC_0672

 

DSC_0674

 

DSC_0675

 

DSC_0676

 

DSC_0677

 

DSC_0679

 

DSC_0680

 

DSC_0681

 

DSC_0683

 

DSC_0684

 

DSC_0685

 

DSC_0686

 

DSC_0688

 

DSC_0692

 

DSC_0693

 

DSC_0696

 

DSC_0697

 

DSC_0701

 

DSC_0702

 

DSC_0703

 

DSC_0704

 

DSC_0706

 

DSC_0712

 

DSC_0713

 

DSC_0714

 

DSC_0718

 

DSC_0719

 

DSC_0722

 

DSC_0724

 

taca - smukke

27 comments on “Przepis na ciastka orkiszowe w 5 minut!”

  1. Mniej więcej od roku trwa moja fascynacja orkiszem! Jest to najczęściej używany produkt w mojej kuchni chyba! Koniecznie będę ciekawa innych przepisów, w których znajdzie się orkisz. Piękne zdjęcia!

  2. <3 <3 <3 Jaaaaakąąąąąąąąąąąąąąąąa Ty masz boską tą córeczkę, jezu! No nie znam słodszej pociechy, aaaaa! :* :* :* Kochane dziewczyny :*

  3. Faktycznie brzmi prosto szybko i pysznie. Na tłusty czwartek w sam raz. Kupię co trzeba i zrobię.

  4. Fajny przepis a zupą tak mi narobiłaś apetytu że właśnie się gotuje ? Poldek do schrupania I❤WAS

  5. Kochani, właśnie je zrobiła, moja mam się teraz zajda, super, serio 5 minut, moje piekłam 25 minut, bo były grubsze, ale rewelacja, dobrze, że mamy takich super ludzi jak Pani Alicja, dziękuję :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

@alicjawegnerpl

Zajrzyj na mój Instagram i sprawdź, jak żyję, manifestuję oraz działam.
cartcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram