Dzisiejszy przepis na pyszne ciasteczka orkiszowe, możecie zawdzięczać mojemu dziecku. Gdyby nie to, że Pola staje się coraz bardziej wybredna w kwestii jedzenia – chyba nigdy nie podjęłabym się próby zrobienia czegoś takiego. Wydawało mi się to wyczynem dla mnie niemożliwym. A tu znów się okazało, że to banalnie proste…

Przepis na ciastka orkiszowe wziął się zwyczajnie z miłości… Kocham wszelkiego rodzaju ciastka, ciasta, wafelki – nie mam jednak w zwyczaju robić ich sama, a odkąd przeczytałam składy tych z marketu – stwierdziłam, że wolę nie jeść ich wcale. Ostatnio jednak chęć na coś kruchego i słodkiego, chodzi za mną nieubłaganie. Postanowiłam więc spróbować… z racji, że nie lubię robić czegoś na pół gwizdka, nie zadowoliłam się ani za 1, ani za 2 próbą. Te pierwsze spaliłam. Zrobiłam zbyt grube, efektem czego zjarały się na dole, a w środku były surowe. Druga próba, było nieco lepsza… BUT STILL. Jakieś takie krzywe mi wyszły, jeden wyglądał jak opuchnięta buzia z uszami, drugi jak… a nieważne, bo to już trzeba naprawdę być utalentowanym. No, ale w smaku były już nawet, nawet. Do trzech razy sztuka, powiedziałam. I wpadłam na pomysł, by przepis jeszcze czymś wzbogacić. Ogromniasty smak miałam na żurawinę – ale, że jej nie miałam w swoich zapasach – wybrałam nasiona słonecznika, które lubię dodawać do wielu rzeczy: do sałatek owocowych, do sałatek z kurczakiem, do koktajli. No i wstyd się przyznać, ale na jednym się nie skończyło. Ja wcięłam chyba trzy, Pola dwa… ona padła z tego przejedzenia, a ja ledwo siedzę i spoglądam na resztę ciastek, a w głowie rozbrzmiewa mi myśl „oczy chcą…dupa nie może.”

A jak d*** nie może, to ja już nic nie poradzę. Niech czekają. Może jak głodomór mój się obudzi to je spałaszuje. Kto wie! A tymczasem nie zwlekam i podaję Wam ten banalny przepis. Bierzcie i jedzcie z niego wszyscy! Bo to samo zdrowie. Tylko nie przesadźcie i zachowajcie umiar, choć z góry mówię, że będzie ciężko.

PRZEPIS NA CIASTKA ORKISZOWE ZE SŁONECZNIKIEM –

 z poniższych składników wyjdzie Wam ok. 25 dużych ciastek. Po dwóch człowiek już jest zasłodzony, więc niech nie przerazi Was ilość cukru – nie jemy tego hurtowo ;)

Składniki:

  • ok. 160 gram mąki orkiszowej
  • 4 łyżki migdałów w drobnej postaci
  • 150 gram cukru trzcinowego – możecie też użyć ksylitolu, jeśli nie uznajecie cukru nawet od święta :)
  • 120 gram masła
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 5 łyżek nasion słonecznika
  • 1 jajko
  • w ramach eksperymentu dodałam też drobinę gorzkiej czekolady – dwie kostki konkretnie, żeby chociaż w kilku kawałkach coś się znalazło :D

Miękkie masło, ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko, wanilię i sól. W drugiej misce mieszamy mąkę z sodą. Zawartość jednej i drugiej miski łączymy ze sobą i miksujemy. Wsypujemy nasiona słonecznika i drobno posiekane migdały i czekoladę.  Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Każdą kulkę lekko spłaszczamy łyżką. Czas pieczenia to ok.15-20 minut w 180 stopniach – zależy jakiej wielkości i jak grube zrobiliście ciastka.

Czas przygotowania jest naprawdę krótki… zajmuje to od 5-10 minut. Jest to zdecydowanie opcja szybkiej i pysznej przekąski, dla całej rodziny. Jeśli spodobał Ci się mój przepis na ciastka – podziel się nim z innymi!

SMACZNEGO! :)

DSC_0651

DSC_0660

1

przepis na ciastka

przepis na ciastka

DSC_0670

DSC_0672

DSC_0674

DSC_0675

DSC_0676

DSC_0677

DSC_0679

DSC_0680

DSC_0681

DSC_0683

DSC_0684

DSC_0685

DSC_0686

DSC_0688

DSC_0692

DSC_0693

DSC_0696

DSC_0697

DSC_0701

DSC_0702

DSC_0703

DSC_0704

DSC_0706

DSC_0712

DSC_0713

DSC_0714

DSC_0718

DSC_0719

DSC_0722

DSC_0724

taca – smukke

Author

Jestem internetowym twórcą i właścicielką firmy marketingowej. Prowadzę autorskie warsztaty rozwojowo-relaksacyjne dla kobiet. Od 6 lat zajmuję się prowadzeniem strony internetowej, która całkiem niedawno zmieniła swoją nazwę. Przez ostatnie lata działałam pod nazwą MAMALA. Obecnie tworzę pod własnym imieniem i nazwiskiem. Piszę o świadomym i zdrowym życiu, o jego blaskach i cieniach. Pomagam tysiącom kobiet odnajdować równowagę i harmonię w swoim życiu.

26 komentarzy

  1. Jejku, piękne zdjęcia Alu! Pola jest przecudna, a ciastka mega smacznie wyglądają :)

    Pozdrawiam :)

  2. Natalia Ratajczak Odpowiedz

    Mniej więcej od roku trwa moja fascynacja orkiszem! Jest to najczęściej używany produkt w mojej kuchni chyba! Koniecznie będę ciekawa innych przepisów, w których znajdzie się orkisz. Piękne zdjęcia!

  3. Alicjo, a czy masz jakiś przepis na zrobienie zdrowych lodów? Nie mam pojęcia jak się za to zabrać :/

  4. <3 <3 <3 Jaaaaakąąąąąąąąąąąąąąąąa Ty masz boską tą córeczkę, jezu! No nie znam słodszej pociechy, aaaaa! :* :* :* Kochane dziewczyny :*

  5. Agata Sawicka Odpowiedz

    Faktycznie brzmi prosto szybko i pysznie. Na tłusty czwartek w sam raz. Kupię co trzeba i zrobię.

  6. Chyba zamiast pączków dziś zrobię, tylko muszę ten ksylitol gdzieś dorwać :D

  7. Basia Potocka Odpowiedz

    Schrupałabym z chęcią.. Polkę! Cud, miód i malinka! <3<3
    A ciasteczka też wypróbuję ;-)

  8. Natalia Kaczmarek Odpowiedz

    Fajny przepis a zupą tak mi narobiłaś apetytu że właśnie się gotuje 😄 Poldek do schrupania I❤WAS

Napisz komentarz

Zapisz się na newsletter

Jeśli lubisz dostawać listy - to ten newsletter jest dla Ciebie! Zostaw swój e-mail, a ja raz na jakiś czas odezwę się do Ciebie z porcją przemyśleń, przepisów i inspiracji... może któraś z nich odmieni Twoje życie. Co Ty na to?